Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  • Hur vet du att hissen är säker?

    Hur vet du att hissen är säker?

    En hiss är en säker anordning med inbyggd säkerhet. Det sker väldigt sällan olyckor men om det händer kan det bli otäckt. Att se till att hissen är säker är fastighetsägarens ansvar.

  • Ny provningsteknik klarar 490 grader

    Ny provningsteknik klarar 490 grader

    Provning under drift är en utmaning i sig. Att dessutom genomföra provningen på mycket heta rör kräver ytterligare utvecklad teknik. En relativt ny provningsteknik som SLOFEC, som med virvelströmsteknik snabbt kunna inspektera panntuber, rörledningar, tankar och cisterner har nu utvecklats ett snäpp till för att kunna användas på extremt heta ytor.

  • Vindkraftprojekt ökar driftsäkerheten

    Vindkraftprojekt ökar driftsäkerheten

    De uttalade målen att öka användandet av vindkraft i Sverige ställer högre krav på drift och säkerhet. Branschen brottas med en del problem med haverier och skador. Ett forskningsprojekt mellan Inspecta och Vattenfall Research and Development ska hjälpa till att förebygga problemen.

  • Inspecta köper JBS Hälsokontroller av Byggnader AB

    Inspecta förvärvade den 20 april JBS Hälsokontroller av Byggnader AB. JBS arbetar med flera olika typer av besiktningar och kontroller inom fastighetsbranschen. Förvärvet är ett steg i Inspectas strategi att bredda sin nuvarande verksamhet.

  • Inspecta fortsätter expansion i Norge med två förvärv

    Inspecta fortsätter expansion i Norge med två förvärv

    Inspecta Holding Norge har förvärvat 100 % av aktierna i Ultratech NDT AS och Nordisk Sveiseinspeksjon AS. Båda företagen är specialiserade inom icke-förstörande provning (NDT) och är verksamma i Oslo-området.

  • Korrosion är en risk som kan minimeras

    Korrosion är en risk som kan minimeras

    Varje år innebär korrosionsskador stora kostnader för industrin. Exempelvis kostar korrosionen ca 50 miljoner kr per år för ett litet massabruk. Slår vi samman alla industrier i Sverige hamnar vi någonstans kring 100 miljarder kronor årligen. Genom att bemästra korrosionen bättre skulle mycket pengar kunna tjänas in.

  • Nytt maskindirektiv med krav på riskanalys

    EU:s reviderade Maskindirektiv trädde i kraft den 1 januari 2010. Det nya direktivet innebär en del förändringar för producenter och konstruktörer av maskiner.

  • Nytt hjälpmedel förenklar tryckriskbedömning

    Har du en tryckbärande anordning, tryckluftbehållare, expansionskärl eller ångkärl i ditt företag? Föreskriften AFS 2002:1, Användning av trycksatta anordningar, ställer krav på riskbedömning. I vissa fall kan t o m en tryckkokare på restauranger omfattas. Bedömningen blir enklare och mer samordnad tack vare nytt hjälpmedel. Mats Henriksson och Mattias Falk på Inspecta berättar mera.